potatoes, brambory, pommes de terre, kartoffeln, aardappelen, patatas, krompir

kartoffeln, krompir, brambory, potatoes, patatas, pommes de terre, aardappelen

krompir, potatoes, pommes de terre, brambory, aardappelen, kartoffeln, patatas

patatas, krompir, brambory, potatoes, kartoffeln, aardappelen, pommes de terre

brambory, krompir, pommes de terre, patatas, kartoffeln, potatoes, aardappelen

Zgodba krompirja

Papa, patata, potato, krompir …

Krompirjeva zgodba se začne pred približno 8000 leti ob Iereru Titicaca, ki leži na 3800 m v Andih (Južna Amerika) na meji med Bolivijo in Perujem. V Andih najdemo okoli 200 vrst krompirja, ki ga tamkajšnji ljudje nenehno izboljšujejo. V današnjih časih v Andih še vedno pridelujejo okoli 5000 sort krompirja. Po podatkih FAO organizacije je na svetu le 7 priznanih sort krompirja, ki je doživel spremembo genske zasnove.

Natančnega podatka o tem, kako je krompir prišel v Evropo ni, zelo zanimiva pa je “krompirjeva legenda”, ki je nastala v letu 1588, ko se je na Atlantiku zgodila nesreča. Nekateri viri pričajo, da se je potopila ogromna španska ladja, ki je poleg orožja prevažala tudi veliko količino hrane iz Južne Amerike. Orožje se je potopilo na dno oceana, hrano pa je naplavilo na zahodnih irskih obalah. Obalni kmetje so našli krompir in ga kmalu za tem tudi posadili. Že na začetku je bilo jasno, da je krompir izjemno živilo, zato se je kaj kmalu razširil tudi v druge dele Evrope.

04

Do nas je krompir prišel v času Marije Terezije, ki je poleg vseh reform postavila tudi zakon obveznega sajenja krompirja. Viri dokazujejo, da je krompir že v 19. stoletju postal steber ljudske prehrane po vsej Sloveniji.

Leto 2008 je bilo posvečeno krompirju. Zakaj? Ker je krompir že sestavni del globalnega sistema za hrano, saj je proizvodnja krompirja v letu 2007 dosegla rekordnih 325 milijonov ton na letni ravni. Poraba krompirja se močno širi v državah v razvoju.

V naslednjih dveh desetletjih se pričakuje, da bo rast svetovnega prebivalstva znašala v povprečju okoli 100 milijonov ljudi letno, več kot 95 % povečanja bo prišlo v državah v razvoju, kjer je gostota na kopnem in na vodnih delih že zelo intenzivna. Ključni izziv za mednarodno skupnost je torej zagotavljanje varne hrane za sedanje in prihodnje generacije.

  • krompir je globalna hrana
  • krompir je sestavni del strategije za zagotavljanje varne hrane v državah 3. sveta
  • krompir je dober za vse
  • poraba krompirja raste

18